SÅ HÄR SPELAS PADEL

PADELREGLER

Vad är egentligen padel? När man försöker beskriva sporten får man ofta frågan om det är en blandning av tennis och squash, och den beskrivningen är inte alls så tokig. Eller som att spela dubbel i minitennis i en bur där man får använda väggarna.
Reglerna i padel, även kallat padeltennis, påminner mycket om reglerna i tennis men såklart finns det en del skillnader. Här sammanfattar vi reglerna du behöver känna till för att kunna spela padel.

SPELPLANEN

En padelplan har måtten 10x20 meter och banan är omgiven av väggar, vanligen av glas samt galler. Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis och man spelar alltid dubbel. Planen är dock avsevärt mindre än en tennisbana.

Serven

Alla servar i padeltennis slås underifrån, eller under midjehöjd. Precis som i tennis slås den första serven från forehandrutan och sedan växlar man mellan forehand och backhandrutan. Servaren måste stå placerad bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidovägg. Till skillnad från många andra racketsporter måste bollen studsas en gång i marken innan servaren slår över bollen. Bollen får inte studsa över midjehöjd. Bollen skall slås över nät och studsa i serverutan diagonalt på motsatt sida.
Bollen kan fortsätta att studsa i väggen, men om den efter studs i mottagarens serveruta träffar gallret, då är det servefel. Man har precis som i tennis två servemöjligheter.
Servemottagaren kan efter studs välja att slå bollen innan eller efter det att den träffar i sidoväggen och/eller bakväggen, men bollen får aldrig studsa mer än en gång på egen sida. När bollen har träffat i rätt serveruta och bollen har returnerats så är hela planen i spel. En boll som returneras direkt i motståndarens bak- eller sidoväggar är ute.

Serven går om, ifall bollen nuddar nätkanten och går in i serverutan eller om den efter nät-touch studsar två gånger eller mer i serverutan och sedan går in i gallret. En serve som nuddar nätkanten och sedan studsar en gång i serverutan och därefter direkt i gallret är ute.

SPELET

Under spelets gång så får bollen studsa max 1 gång på egen sida. En spelare kan välja att returnera bollen på volley eller låta bollen studsa, direkt eller efter väggkontakt, men bara en gång i marken.

Mottagaren kan returnera bollen direkt tillbaka till motståndarnas planhalva eller alltså låta bollen studsa i vägg på egen sida, ”valla” bollen, för att slå tillbaka den. Om bollen däremot träffar stängslet på egen sida så vinner motståndaren poängen.