Världseliten i padel kommer till Stockholm för ett helt nytt evenemang i World Padel Tour. Stockholmstävlingen blir unik: det blir första gången någonsin de bästa kvinnorna och männen möts i en mixedtävling.

”Jag är så jäkla glad”, utbrister Urban Johansson, vd för Swedish Padel Open.

Efter två lyckade sommartävlingar i Båstad tar han nu evenemanget till Kista utanför Stockholm, där padelintresset precis som i övriga Sverige har exploderat de senaste åren, och många nya banor har öppnat.

Den nya tävlingen får Mercedes som titelsponsor, och blir ett av de officiella uppvisningsevenemangen under World Padel Tour, WPT. Datumen är satta till 15-18 april.

”De bästa åtta tjejerna, och de bästa åtta killarna kommer. Och en stor nyhet är att på onsdagen, som är första tävlingsdagen, kommer vi att köra VM i mixed. Det har aldrig gjorts förut. Ettan bland tjejerna paras ihop med ettan bland killarna, och så vidare. I padel är det genuint kul att titta på tjejerna, så det ska bli kul att se hur tjejerna förhåller sig till killarna i mixed”, säger Urban Johansson.

Idén med en mixedtävling kommer från honom själv, och WPT har sagt ja.

En annan nyhet – som kommer att glädja alla svenska padelintresserade som följer sporten med spanska kommentatorer på WPT – är att Nordic Entertainment Group har köpt sändningsrättigheterna och från och med i år börjar sända samtliga tävlingar i WPT på Viaplay, med svenska kommentatorer.

”Det är en jättesatsning från deras sida. SVT hörde också av sig, men då hade vi redan kommit så långt i diskussionerna med Viaplay.”

Årets tävlingssäsong startar i mars, och bland världseliten har flera spelare bytt partner, vilket ökar spänningen. På herrsidan spelar Paquito Navarro numera med Pablo Lima. Navarros tidigare partner Juan Lebrón Chincoa har istället gått ihop med Limas förre partner, Alejandro Galán. På damsidan har de tidigare världsettorna Marta Marrero och Marta Ortega Gallego delat på sig och hittat nya medspelare.

Mercedes World Padel Cup kommer att hållas inne på Kistamässan, med en publikkapacitet på 2500 per dag.

”Vi kommer att ha familjepriser och läktare med onumrerade platser. Det kan inte vara som i tennis, utan den vanliga besökaren måste kunna komma in”, säger Urban Johansson.

Rutger Arnhults Klövern är fortsatt sponsor, och öppnar i dagarna också en egen padelhall just i Kista. Urban Johansson hoppas också få stöd av Stockholms stad, vars finansborgarråd Anna König Jerlmyr är en hängiven padelspelare.

Årets tävling är bara startskottet.

”Min dröm är att ha ett utsålt Globen inom tre år. Vår vision är ju att på sikt få fram en svensk världsstjärna i padel, men då måste du ha ett skyltfönster och förebilder”, säger Urban Johansson.

Inom en månad hoppas han också ha kontrakt påskrivet för ytterligare en svensk WPT-tävling. Det blir någonstans i södra Sverige i höst, under vecka 45. Orter som Malmö och Halmstad har nämnts i förhandsspekulationerna.

”Inget är klart. Men det som är kul är att städerna börjar bli intresserade av att få padelevenemang dit. Det blir roligare när man jobbar ihop med staden.”

Det enda som är säkert är att tävlingen inte hamnar i Båstad, där Swedish Padel Open hittills har spelats.

”Vi älskar Båstad över allt annat, men att bygga banorna utomhus är en för stor risk nu när evenemanget växer. Sen fick vi heller inte något riktigt stöd från kommunen eller näringslivet i Båstad. Vi som äger Swedish Padel Open och bygger en ny sport har inte råd att satsa allt själva”, säger Urban Johansson.

Läs artikeln på di.se